Vuoden ensimmäinen RIA-lehti ilmestyi uudistuneena

Tanja Määttänen (tanja.maattanen a ria.fi), 14.3.2024

RIA-lehden tuoreimmassa numerossa otettiin luupin alle rakentamisen vuosikymmenet ja perinteet, kuitenkin samalla tulevaisuuteen katsoen.

RIA-lehden 57. vuosikerran ensimmäinen numero näki päivänvalon uudistuneessa asussa. Halusimme toteuttaa uudistuksen maltilla, lehden pitkiä perinteitä kunnioittaen, mutta samaan aikaan raikkaalla ja rennolla otteella, säilyttäen lehden rialaisten asiantuntevana ja aiheiltaan monipuolisena äänitorvena.

Olemme teettäneet säännöllisin väliajoin lukijatutkimuksia, joissa palaute on ollut pääsääntöisesti kiittävää, mutta monia kehitysehdotuksiakin olemme saaneet. Muutosten pohjaksi otimme nimenomaan lukijoiltamme tulleet kommentit, ideat ja toiveet.

Jo vuoden ensimmäiseen numeroon saimme ilahduttavan paljon haastateltavaksi jäsenkuntamme edustajia eri rooleissa. Esimerkiksi Lahden RIAn Sari Honkanen kertoo Lahden upean kaupungintalon saneeraushankkeesta sivulla 12 ja Tampereen RIAa edustava Mika Suihko puolestaan Raide-Jokerista sivulla 32. Pitkän linjan rialainen Johanna Holmström aloitti vuoden alussa RALAn toimitusjohtajana, hänen haastattelunsa pääsee lukemaan sivulta 36.

Teema-artikkeleissa tartuimme tällä kertaa rakentamisen vuosikymmeniin ja perinteisiin. Lehden avausartikkeli "Juuret hirressä" tarkastelee lähipuurakentamista sekä sitä, mitä perinteisestä hirsirakentamisesta kannattaa oppia ja säilyttää tulevaisuudessakin. Luupin alle otettiin myös Suomenlinnan rakennushistoria – rakennustyöt saarella alkoivat vuonna 1748, mutta eräs tärkeä etappi sijoittuu tasan 50 vuoden taakse. Lahden kaupungintalossa yhdistyvät Eliel Saarisen upea arkkitehtuuri, talon kulttuurihistoriallinen merkitys sekä aivan vastikään nykypäivään viritetty talotekniikka. Kävimme juttumatkalla myös Kouvolassa, jossa lähitulevaisuuden suurin yksittäinen rakennushanke liittyy teatteritalon saneeraukseen ja laajennukseen. Hankkeen arkkitehtuurikilpailun voittaja ammentaa rohkeasti talon alkuperäisistä, 1950-luvulla tehdyistä suunnitelmista. Pidemmälle tulevaisuuteen katsotaan muun muassa kestävää rakentamista käsittelevässä artikkelissa.

Meille oli tärkeää antaa entistä reilusti enemmän palstatilaa myös RIAn alueyhdistyksille. Yhdistyksiä käsittelevä artikkelisarja jatkui nyt Rovaniemen RIAn esittelyllä, jonka lisäksi ääneen pääsi esimerkiksi Kaakon RIAn hallituksen uusi opiskelijajäsen Riikka Tiirikainen. Rialaisten ääntä kuullaan myös uudella Näkökulmia-palstalla, jolle kaksi henkilöä, opiskelija- ja seniorijäsen, kirjoittavat omat kolumninsa yhteisestä aiheesta. Tähän numeroon aiheeksi valikoitui urasuunnittelun merkitys ja ensimmäisenä kirjoitusvuoron saivat Ulla Mehik ja Janette Meriläinen.

Seuraava RIA-lehti ilmestyy kesäkuussa. Ehdit vielä hyvin antaa vinkkisi sen aiheisiin, kuten Näkökulmia-palstan teemaksi tai Hyvä kysymys! -palstalle vastattavaksi. Lähetä ideasi ja palautteesi osoitteeseen tanja.maattanen a ria.fi.

Toivotamme sinulle viihtyisiä hetkiä RIA-lehden parissa!

RIA-lehti uutinen